Wat moet ik doen als ik een auto, motor of bromfiets koop

Auto en Motor · Tags:

Als u een auto, motor of brommer koopt, moet u zelf het kentekenbewijs op uw naam laten overschrijven. Iemand anders kan dit niet voor u doen.

Overschrijven van het kentekenbewijs

U  moet minimaal 18 jaar zijn en in Nederland wonen. U kunt het kentekenbewijs op twee verschillende manieren laten overschrijven:

  • Het kentekenbewijs over laten schrijven op de grotere postkantoren.
  • Als u een voertuig koopt bij een door de RDW erkend voertuigbedrijf dat beschikt over de bevoegdheid Tenaamstellen Voertuigbranche (TV), dan kan de medewerker het kentekenbewijs daar meteen op uw naam zetten.

Het complete kentekenbewijs en de kentekenplaten moeten aanwezig zijn. Als dat niet zo is, moet u ervoor zorgen dat de verkoper van het voertuig voordat de overdracht plaatsvindt, alsnog zorgt voor de juiste kentekendocumenten en/of kentekenplaten.

Benodigde documenten voor overschrijving

Voor overschrijving van een kentekenbewijs op uw naam, heeft u de volgende documenten nodig:

  • een geldig legitimatiebewijs;
  • het Tenaamstellingsbewijs;
  • het Overschrijvingsbewijs;
  • Afhankelijk van het type legitimatiebewijs heeft u soms ook een uittreksel van de gegevens uit de basisadministratie van uw gemeente nodig

Legitimeren bij overschrijving

Bij overschrijving van het kentekenbewijs bij een door de RDW erkend, is alleen een geldig Nederlands rijbewijs toegestaan.

Bij overschrijving van het kentekenbewijs op het postkantoor kunt u zich legitimeren met het volgende:

  • Nederlands rijbewijs;
  • Nederlands paspoort
  • Nederlandse identiteitskaart met een recent uittreksel (maximaal drie maanden oud) van de gegevens uit de basisadministratie persoonsgegevens van uw gemeente (GBA).

Motorrijtuigenbelasting

Als u een kentekenbewijs van een auto of motor op uw naam laat zetten, doet u daarmee tegelijk aangifte voor de motorrijtuigenbelasting. U krijgt automatisch een rekening met een acceptgiro toegestuurd voor de motorrijtuigenbelasting die u moet betalen. Ook daarna worden de rekeningen u automatisch toegestuurd.

WA-verzekering voor voertuig

Vanaf de tenaamstelling moet het motorrijtuig WA verzekerd zijn. Hiervan krijgt u geen bericht. U kunt dit regelen bij een verzekeringsmaatschappij. Verder moet het voertuig APK goedgekeurd zijn. Let hierop als u een gebruikte auto aanschaft. Vanaf de datum van tenaamstelling bent u hier als geregistreerde eigenaar verantwoordelijk voor.

Enter 468x60 Google AdSense Code Here

Comments

Schrijf een reactie!

You must be logged in to post a comment.