Hoe repareer ik een lekkende radiator

Opvliegende steentjes en overige harde zaken kunnen tijdens het rijden kleine gaatjes in je radiateur veroorzaken.
Als deze ook al wat ouder aan het worden is zal er roestvorming aanwezig zijn, dit maakt het gevoelliger voor lekkages.

Als tijdens het rijden het waarschuwingslampje van de koelvloeistof oplicht is het heel belangrijk om direct de auto

(op een veilige manier, liefts benzienestation of parkeerplaats) aan de kant te zetten.

Open de motorkap en probeer het lek te vinden. Draai nooit de dop van de radiateur open! Doe dit alleen bij een koude motor en doe altijd een handschoen aan waarmee je de radiatordop losdraait (er kan nog druk aanwezig zijn).

Als je op de parkeerplaats staat en je ziet een plas(je) koelvloeistof is het verstandig even de radiateur te inspecteren. Is er groen/blauwe uitslag aanwezig? Ja, dan moet je het koelvloeistof-niveau controleren.

Radiateur lek dichten

Als het lek vanuit een radiatorslang komt, kan je deze tijdelijk dichten met duct tape. Na het bijvullen van de radiator, kan je hier makkelijk een dag of twee mee rijden om een nieuwe slang bij de garage te halen.Als het toch een gaatje in de radiator blijkt te zijn kun je een aantal dingen doen:

Gebruik Valma Stop-a-Leak

Dit is een tijdelijke oplossing. Je vult het radiateursysteem met een speciaal flesje. Hierdoor zal het gaatje automatisch gedicht worden. Er is ook een radiateur-pil. Dit werkt op hetzelfde principe. Te verkrijgen bij benzinestations.
Laat de motor een aantal minuten stationair draaien, giet het flesje leeg, of doe je pil er in.

Daarna een stuk rijden zodat de motor goed warm wordt. Zet de kachel op zijn warmste stand en de blower op zijn hoogste stand. Dit zal er voor zorgen dat de koel vloeistof door het gehele koelsysteem gepompt wordt. Zet daarna je auto niet direct uit, maar laat deze enkele minuten nalopen. Controleer of er nog lekkages zijn.

3 tot 4 witte rauwe eieren

Dit klinkt een beetje gek, maar als het gaatje niet te groot is, kan dit ook werken.

Als het bovenstaande niet helpt, probeer dan een gebruikte radiator bij de sloop of via een site als onderdelenzoeker.nl tevinden. Dat is nog altijd goedkoper dan een nieuwe bestellen.

Enter 468x60 Google AdSense Code Here

Comments

One Response to “Hoe repareer ik een lekkende radiator”

  1. edwin weevers

    December 31st, 2009 13:43

    hallo, ik heb ook eens een gebakken eitje geprobeerd. dit werkte helaas niet. Beter gewoon bij een lekker ontbijtjes gebruiken.
    De pil werkt wel goed !
    Ook bij Brezan

Schrijf een reactie!