Hoe leg ik een terras/bestrating aan

Eerst goed meten!

Meten is een belangrijk onderdeel van het aanleggen van bestrating. Meet uw tuin nauwkeurig op en noteer de maten op papier. Maak de tekening op schaal (afhankelijk van de grootte van uw papier), bijvoorbeeld 1:20.

Teken nu het deel in wat u wilt bestraten. Gebruik daarvoor weer dezelfde schaal als boven.


De vlakken verdelen

Wanneer het ontwerp klaar is, kunt u de vlakken voor verharding en beplanting in de tuin uitzetten. Ook stelt u de hoogte vast waarop het oppervlak van de bestrating komt.
De beste plek voor uw terras kiezen
Bedenk vooraf goed waarvoor u uw terras wilt gebruiken. Let bij het kiezen van de plaats van het terras in uw tuin op de stand van de zon, hoge bomen en gebouwen in de omgeving. Zo voortkomt u dat uw terras zich bijvoorbeeld continu in de schaduw bevindt, terwijl u er juist had willen zonnen.

Bereken de hoeveelheid tegels/stenen

Wanneer u meerdere vlakken heeft ingetekend, arceer dan meerdere rechthoeken, bereken de lengte en breedte van iedere rechthoek (of vierkant) en tel deze bij elkaar op. Wanneer u ook rondingen gebruikt, probeer dan eerst zoveel mogelijk rechthoen te arceren tot de kleinste rechthoek, trek dan een rechte lijn van de kleinste ronding zodat de ronding een rechthoek of vierkant wordt (enkele stenen overhouden kan geen kwaad). Zie tekening.

Voorbeeld berekening:

Bereken L x B van 1, dan 2, dan 4 (daar dit figuur symmetrisch is hoeft u alleen de helft te berekenen en daarna met twee te vermenigvuldigen). Tel de uitkomsten van 1,2 en 4 bij elkaar op. U heeft nu het totaal aan vierkante meters wat u wilt bestraten.

terras

Materiaal bestellen

Als u de maten (of hoeveelheid m2) van uw bestrating weet, berekent de leverancier het benodigde aantal stenen voor u uit. Er zijn zo veel verschillende maten van tegels en stenen dat u meestal de keuze maakt bij u favoriete tuincentrum. Tussen partijen steen zit soms een klein kleurverschil. Daarom raden wij u aan alles in één partij te kopen.


Uitgraven van het zandbed

Om verzakking te voorkomen, adviseren wij u de toplaag van de grond weg te graven. Deze laag kunt u vervangen door aangetrild stabiel zand. Voor een tuinpad of terras heeft u een verdicht zandbed van twintig centimeter nodig. Voor een oprit moet dat minstens veertig centimeter zijn. Maak de zandlaag altijd tien centimeter breder dan het pad of terras.

Let op de afwatering

Als uw grond weinig afwatert en dus lang nat blijft is drainage nodig. Hiervoor bestaan speciale drainageslangen. Een drainageslang is een kunststof buis die in de bodem wordt aangebracht. Via de slang wordt het water naar bijvoorbeeld een sloot of grindkoffer geleid. Zorg verder voor een klein verloop van uw terras. Zo kan regenwater snel wegstromen.
Zorg voor een randopsluiting. De randopsluiting houdt de stenen inclusief de ondergrond op de plaats. Het voorkomt dus dat het zand wegloopt naar de zijkanten en er brede kieren tussen de stenen ontstaan. De rand moet worden geplaatst voor de bestrating van start gaat.

Op slappe grond

Veengrond is een voorbeeld van vlakke grond die snel inklinkt. Zorg bij slappe grond daarom voor een stabiliserende laag tussen de ondergrond en het zand dat u erin aanbrengt. Hierbij valt te denken aan een waterdoorlatend antiworteldoek of stabilisatiematten. In uitzonderlijke gevallen is het nodig om te heien.
Maak het zandbed vlak. Nadat de randopsluiting is geplaatst, trilt u de grond nog eens aan. Met een rechte lat of rei maakt u uw zandbed vlak. Breng daarna zo snel mogelijk de bestrating aan. Weer en wind hebben namelijk invloed op het vlakke zandoppervlak.


Benodigde gereedschappen

Draag bij het straten altijd stevige werkhandschoenen en kniebeschermers. Verder is een rubberen hamer handig voor het aankloppen van de stenen. Voor het kappen of knippen van de stenen heeft u een stenensnijder of -knipper nodig. Hiervoor in de plaats kunt u ook een stalen hamer en koubeitel of mes gebruiken.

Het straten

Leg de stenen zo stevig mogelijk tegen elkaar. Werk niet achteruit al kruipend op het zand, maar werk vooruit vanaf de stenen. Zo blijft uw zandbed vlak. Hoekjes kunt u het best op het laatst opvullen.


Invegen en natrillen

Vul na het straten de kieren en gaten tussen de stenen met vulzand. Dit maakt het oppervlak extra sterk. Strooi het fijne zand over de bestrating uit en veeg het zo zorgvuldig mogelijk in. Na het invegen van het zand is het raadzaam de bestrating nog één keer na te trillen. Veeg voor die tijd het resterende zand op het oppervlak weg. Na het aantrillen, kunt u opnieuw zand invegen. Herhaal het invegen een aantal dagen. Ook kunt u in plaats van vegen, inwateren met een gieter.

Enter 468x60 Google AdSense Code Here

Comments

Schrijf een reactie!

You must be logged in to post a comment.