Hoe leer je een digitale camera kennen

Digitale camera · Tags:

digitale-camera

De meeste mensen hebben tegenwoordig een digitale camera. Met de modellen van vandaag kun je vrijwel geheel automatisch een foto maken, zonder dat je iets hoeft te begrijpen van je camera of iets hoeft in te stellen.

Toch kan je vaak meer doen met je digitale camera dan u denkt. Maar daarvoor dient u eerst een aantal basis begrippen te kennen.

Een aantal van de meest voorkomende begrippen zetten we hier voor u op een rijtje, die weliswaar ook van betekenis kunnen zijn als u een nieuwe digitale camera wilt aanschaffen.

 • Megapixel
  Het aantal megapixels vertelt u de maximum resolutie (dichtheid van de puntjes) waarmee uw camera foto’s maakt in termen van miljoenen pixels. Bijvoorbeeld een camera van 7 megapixels maakt foto’s met een dichtheid (aantal puntjes waarop de foto is opgebouwd) van 7 miljoen pixels. Hoe meer megapixels uw camera heeft, des te hoger is de kwaliteit van de foto’s. Deze kwaliteit uit zich hoofdzakelijk op het printen van de foto’s. De resolutie die getoond wordt op een computerscherm hoeft namelijk niet zo hoog te zijn. Maar wilt u een mooie print maken, met name grote afdrukken, zoals A4 formaat, dan is het aantal megapixels hetgeen de kwaliteit van de geprinte foto bepaalt.
  Een digitale camera heeft de mogelijkheid om via een instelling de standaard resolutie van een foto te bepalen. Wanneer u alleen foto’s maakt om deze via een digitaal web album te tonen, hoeft deze resolutie niet zo hoog te zijn (meestal aangeduid met: Zeer hoge kwaliteit, hoge kwaliteit, normale kwaliteit en lage kwaliteit). Voor digitaal web albums is normale kwaliteit voldoende. Maar wilt u een foto kunnen printen, dan dient u wel de kwaliteit op zeer hoog te zetten. Wel is het zo, hoe hoger de kwaliteit instelling (fotoresolutie) hoe meer ‘ruimte’ de foto in beslag neemt op uw opslag kaart.
 • Digitale zoom
  Deze term klopt op zich niet. De digitale zoom haalt het object wat u wilt fotograferen niet dichterbij. Het vergroot slechts de pixels van de foto, met als resultaat dat de kwaliteit van de foto achteruit gaat.
 • Optische zoom
  De optische zoom wordt vaak verward met de digitale zoom. De optische zoom is echter wel de techniek die uw camera aankan om een object dichterbij te halen zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Hoe hoger de optische zoom (lees: 3x, 4x, etc.) hoe meer u het object dichterbij kan halen. De optische zoom is dus een zeer belangrijke factor bij de aanschaf van een digitale camera.
 • ISO
  Internationale Standaards Organisatie.
  De ISO bepaalt de licht sensitiviteit. Lage ISO getallen betekent dat u meer problemen heeft met het maken van foto’s in een slecht verlichte omgeving. Hoge ISO waardes geven u de gelegenheid om foto’s te nemen in een slecht verlichte ruimte. Een ISO van meer dan 100 is gewoonlijk standaard voor een standaard foto object in een normale omgeving.
 • Sluiter vertraging
  De sluiter vertraging bepaalt hoeveel tijd het kost vanaf het moment dat u de sluiter indrukt en de camera daarop reageert. Bij de meeste digitale camera’s is het zo dat als je even licht de sluiterknop indrukt dat deze het object gaat scherpstellen. Wanneer u daarna doordrukt wordt de foto uiteindelijk genomen. He is van belang dat deze tijd (het daadwerkelijk indrukken van de sluiter en het moment dat u de zogenaamde ‘klik’ hoort, mag niet te lang duren. U zou daardoor het gevoel krijgen dat u te ‘zwak’ de sluiterknop indrukt, met als gevoel dat u het harder gaat doen, met wederom het gevolg dat de camera bewogen kan worden en de foto daardoor niet scherp wordt.
  Test daarom altijd een camera eerst in de winkel uit door in ieder geval de sluiter vertraging uit te proberen.
Enter 468x60 Google AdSense Code Here

Comments

Schrijf een reactie!

You must be logged in to post a comment.