40 Tips om te stoppen met roken

 1. Stop enkel voor jezelf, niet voor je partner of je kinderen.
 2. Noteer iedere sigaret die u normaal gesproken in een etmaal zou roken. Geef uzelf 2 tot 3 weken om na te gaan wanneer en waarom u behoefte aan een sigaret hebt.
 3. Bouw het gebruik van sigaretten af. Het is belangrijk dat je een datum prikt wanneer je wilt stoppen. Daarna maak je een planning van hoeveel sigaretten per dag je wilt roken tot dat je stopt, rook iedere dag minder.
 4. Maak een lijstje van alle redenen waarom u wilt stoppen, inclusief alle voordelen die u zult ervaren. Het lijstje zou een goede ondersteuning zijn als u aan het stoppen bent, als u twijfels hebt, kunt u nakijken waarom u wilt stoppen met roken.
 5. Bijna 1 miljoen rokers willen binnen 1 jaar stoppen. De meesten proberen dit zonder hulpmiddelen, maar daarvan slaagt maar 3% er in om definitief te stoppen. Dus als je een serieuze poging wilt doen: zoek hulp!
 6. Een belangrijke tip is om je familie en vrienden te vertellen dat je wilt stoppen met roken. Zij zullen je steunen en zeker in hun aanwezigheid zal je niet snel weer beginnen met roken. Vraag ze ook streng naar je te zijn als je wel weer begint. De sociale druk die dit veroorzaakt kan een belangrijke stimulans zijn om niet meer te gaan roken.
 7. Vraag je huisarts om een recept voor nicotinepleisters als de ontwenning je te zwaar lijkt te belasten,of als je zonder sigaretten last krijgt van transpiratie, slaapstoornissen, trillerigheid of problemen met de bloedsomloop.
 8. Start een dagboek waarin je bijhoudt hoe je je voelt, wat moeilijke momenten waren en wat je daartegen hebt gedaan.
 9. Bereid je goed voor: stel een stop/minderdatum waar je naar toe leeft.
 10. Als je wat in handen mist als je niet meer rookt, probeer een lolly, pen, mobieltje.
 11. Bestudeer je rookgewoonten. Als je weet in welke situaties je rookt, kun je die uit de weg gaan.
 12. Drink veel water. Water is goed voor je lichaam, maar de meeste mensen drinken niet genoeg water per dag (1 tot 1,5 liter per dag). Het reinigt je lichaam van nicotine en andere chemicaliën.
 13. Nicotine uit een pleister beter dan een sigaret Als je een sigaret rookt krijg je in één keer een dosis nicotine binnen. Een nicotinepleister geeft daarentegen een geleidelijke, constante dosis af. Hierdoor word je ‘s morgens bijvoorbeeld niet meer wakker met die intense behoefte aan een sigaret. Zo kun je de lichamelijke verslaving makkelijker afbouwen.
 14. Loop een trap in je omgeving op en noteer hoe lang je erover deed en hoe je je voelde. Doe dit vervolgens elke week om te merken hoe je conditie verbetert
 15. Het lijkt verleidelijk om gewoon wat minder te gaan roken, maar dat werkt niet. Uit onderzoek blijkt dat je toch snel weer terugvalt omdat je nu eenmaal gewend bent aan een bepaalde hoeveelheid nicotine. Rigoureus stoppen is dus het beste. Zie je een asbak naast je, verplaats hem dan.
 16. Als je zich afvraagt hoe een sigaret zou smaken, gebruik dan je fantasie. Stel je zich eens je teleurstelling voor als je zou toegeven. En denk dan aan de prettige dingen die je in de loop van de dag te wachten staan en waarop je zich nu reeds kunt verheugen.
 17. Beloon jezelf. Leg het geld dat je spaart door te stoppen met roken apart. En gebruik dit om iets leuk te kopen.
 18. Denk niet: ik rook nu al zo lang, de schade is nu toch al aangericht. Het is namelijk nooit te laat om te stoppen met roken: ook op korte termijn zul je al positieve lichamelijke effecten merken.
 19. Biedt iemand je een sigaret aan? Zeg resoluut: nee dank je, ik ben gestopt.
 20. Accepteer hulpmiddelen: het slaagpercentage van de wilskrachtmethode is vrij laag en deze stoppers blijven heel lang het gevoel hebben dat ze iets missen.
 21. Ga op feestjes niet bij rokers staan.
 22. Mijd plaatsen waar gerookt wordt: dit is geweldig gemakkelijk geworden door de rookban, je blijft gewoon binnen op restaurant, op cafe, op het werk of bij vrienden.
 23. Zoek expliciet plaatsen op waar je niet kan roken: de bioscoop, sauna, fitness
 24. Doet koffie je te veel aan een sigaret erbij denken? Schakel over op iets anders, bijvoorbeeld groene thee, warme chocolademelk of vruchtensap.
 25. Stap 10 minuten voor het einde van de maaltijd op (het moment dat je meestal een sigaret opstak) en maak een wandeling.
 26. Denk niet “ik ga nooit meer roken”, maar “vandaag rook ik niet”
 27. Je bespaart veel geld nu je niet meer rookt. Koop daarom iets speciaals voor jezelf, zoals een nieuwe outfit, een camera, een tv of een jaarabonnement voor de sportschool.
 28. Denk niet “ik mag niet meer roken”, maar “ik wil/moet niet meer roken”
 29. De nicotine-afkick duurt hoogstens 3 weken, daarna hoef je enkel je psychische verslaving in de hand te houden.
 30. Verander je ochtendroutine om verleidingen te voorkomen.
 31. Probeer de verslaving mentaal te doorgronden: een niet-roker of een ex-roker mist helemaal niks, het is elke sigaret die je trek geeft in de volgende.
 32. Als iemand vraagt of hij of zij in jouw buurt mag roken, zeg dan beleefd dat je dat liever niet hebt.
 33. Het gemis aan nicotine kan een hongerachtig gevoel in de maagstreek geven, maar zolang je maag niet “knort”, mis je de nicotine en niet het eten. Neem een alternatief voor een sigaret, bijvoorbeeld wortels, zonnebloempitten, appels, komkommer, pepermunt of zuurtjes.
 34. Combineer je rookstop met een nieuwe gezondere levensstijl: ga aan het weight watchen of begin met een sport of fitness of andere bewegingsvorm, zoals wandelen, fietsen, zwemmen.
 35. Blijf tegen jezelf zeggen dat je het kunt. Blijf in jezelf geloven en wees trots op het weerstaan van verleidingen. Denk aan wat je hebt bereikt. Bedenk dat je de controle hebt over je eigen gedachten en lichaam.
 36. Als er rokers op bezoek komen, vraag ze dan om buiten te roken. Laat niemand in je auto roken.
 37. Zoek een sport, bijvoorbeeld zwemmen, fitness of golf.
 38. Trakteer en verwen jezelf regelmatig: laat je tanden bleken met het uitgespaarde budget of ga naar de sauna/massage, koop nieuwe kleding.
 39. Op stap met vrienden? Blijf uit de buurt van plaatsen waar roken is toegestaan.
 40. Onthoud dat elke dag dat je niet rookt een persoonlijke overwinning is. Als jij je niet zo prettig voelt en je lichaam tegenstribbelt, bedenk dan dat jij en je lichaam nog steeds bezig zijn om zich aan te passen aan je nieuwe leven als ex-roker.
Enter 468x60 Google AdSense Code Here

Comments

Schrijf een reactie!